22 Nisan 2014 Salı

1 Şehir 1 İnsan: Tallinn

Nisan ayında soğuk ülkelere doğru yol alıyoruz. "Baharda üşümek" enteresan! Rotamızda ise Baltık ülkelerinden Estonya var. Rehberimiz, daha önce de blogda playlistiyle konuk olan Kayahan Uluş. Kayahan bu kez  Estonya'nın başkenti Talinn'i gezdiriyor, favori adreslerini paylaşıyor. Tabi bir de Estonya'dan müzik favorilerini  paylaşmayı es geçmeden. 



3 Kelimeyle Tallinn*
Medeniyet, Soğuk, Tarih

Tallinn’de yapmaktan en çok keyif aldığın şey*
Kulağımda kulaklığım, boynumda fotoğraf makinem ile bütün Old Town’ı bıkmadan usanmadan defalarca dolaşmak.

Tallinn’deki favori adreslerin*

Kehrwieder Kohvicum
Tallinn’deki en sevdiğim mekân. Her zaman sessiz, sakin… Genellikle belli müşterilerinin olduğu cafe. Çoğu zaman tek başıma gitmeyi tercih ettiğim yer. Eğer yerini bilmiyorsanız ve yabancıysanız bulmanız imkânsıza hayli yakın… Bir evin bahçesine adım atıp küçük ve daracık kapıdan aşağı iniyorsunuz. Loş ışıklar, mumlarla aydınlatılan mekân oldukça mütevazı ve samimi bir hava yaratıyor. Koyu kahvesinin ya da bol çeşitli çaylardan birinin yanında mutlaka keklerinden de denemelisiniz. 

Mad Murphy’s Irish Pub & Grill
Tallinn’deki ikinci evim dediğim İrlanda barı. Old Town Square’de İrlanda Bayrakları ile kendini hemen belli eder. Hizmeti hızlı, fiyatları makul… Özellikle maç günleri ve hafta sonları inanılmaz kalabalık olur. Frenchfries ve yanında getirdikleri lezzetli sosu, Hot Steak Sandwich’i mutlaka denemelisiniz. 

III Draakon
Burası Old Town Square’deki Eski Belediye Binasının hemen altında Orta Çağ’daki gelenekleri yansıtmaya devam eden bir yer. İçeride hiçbir şekilde lamba yok, çalışanlar eski kıyafetleri ile servis yapıyorlar ve oldukça komikler! Mumlar ve Orta Çağ müzikleri eşliğinde sanki o zamanda yolculuk yapıyorsunuz. Kahvesi ve Geyik Çorbası denenmeli.

Kehrwieder Chocolaterie
Kohvicum’un daha çok bilineni ve adeta turistler için var olan cafe, restaurant ya da pub. (artık ne demek isterseniz) Kohvicum’un daha modern, daha titiz, daha büyük ve içinde alkol çeşitlerini barındırdığı menüsü ile hizmet veriyor. Keklerinin yanı sıra Tallinn’de içtiğim en güzel Irish Coffee buradaydı.

Kompressor
Old Town’da sokak arasındaki küçük bir restaurant. Genellikle pancake’i için gelinir. Ağzının tadını bilenlere duyurulur…

Hell Hunt
Eğer yanlış hatırlamıyorsam Tallinn’in ilk barı burası olması gerekiyor. Ya rahat koltuklarına yayılabilir ya da cam kenarındaki yüksek taburelere oturarak karın yağışını izleyebilirsiniz. Kendi adlarına çıkardıkları özel üretim Hell Hunt adı altında birkaç farklı (alkol oranına göre değişen) biraları var. Daha önce içtiğim çoğu biradan çok farklı bir lezzete sahipti. Deneyiniz!
Estonya’dan önereceğin bir müzik grubu ya da sanatçı var mı*
Özellikle Markus’un parçası en sevdiğim şarkılarda üst sıralarda;


Tallinn’i neden tavsiye edersin*
Soğuk nedir öğrenmek, Batı kültürünün doğu kültürünü ya da kapitalizmin komünizmi nasıl yendiğini ve bu kültür çatışmalarının nasıl bir sentez ortaya çıkardığını görmek, Linnahall’de oturup Baltık Denizini seyretmeyi, Toompea tepesinden ise akşamları şehrin ışıklarında kaybolmayı, Şubat ayında Baltık Denizi üzerinde yürümeyi, donan bir şelale görmeyi, Nisan’da kar fırtınalarına karşı koymayı, Haziran’da beyaz gecelerde sabahlamayı, Estonları ve Rusların gündüzleri olağan/programlı/düzenli hayatlarından sonra geceleri nasıl eğlenmeyi bildiklerini deneyimlemek isteyen herkes hayatında bir kere Tallinn’e uğramalı!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder